Süleyman Demirel Üniversitesi Bilgi Merkezi Blog
Bilgi Merkezi Blog

Prof. Dr. Hasan Gürbüz Bilgi Merkezi Türkiye’de bir ilke daha imza attı.

SDÜ Bilgi Merkezi, kullanıcılarına daha iyi hizmet verebilmek için Koha kütüphane otomasyon yazılımını seçti. Açık kaynak kodlu yazılım olan “Koha” dünyanın birçok ülkesinde üniversite, araştırma ve halk kütüphaneleri tarafından kullanılmaktadır. Bilgi Merkezi Şubat 2012 tarihinden itibaren Koha’ya geçiş için yoğun ve özverili çalışmalar yürütmüştür. Koleksiyon ve kullanıcı grubu açısından büyük ölçekte bir kütüphane olan Bilgi Merkezi ülkemizde ilk defa açık kaynak kodlu yazılımların öncüsü olan kütüphane otomasyon yazılımı Koha’yı kullanmaya başlamıştır. Ayrıca Koha’nın 3.8 sürümünün (80532 kelime, 14435 satır) Türkçe çevirisini %100 SDÜ Bilgi Merkezi tarafından tamamlanmış ve topluluk üzerinden dünyadaki koha kullanıcıları ile paylaşılmıştır.

Koha kütüphane otomasyon yazılımı 1999 yılında geliştirilmeye başlanmış ve 2000 yılında Yeni Zelanda da ki Horowhenua kütüphanesinde ilk olarak kullanılmıştır. Koha Maori dilinde armağan anlamına gelmektedir. Koha açık kaynak kodlu yazılımlar arasında en aktif, hızlı gelişen ve iyi yapılandırılmış kod temeline sahip projelerden birisidir. Üstün özelliklerinin yanında ücretsiz ve açık kaynak kodlu olması Bilgi Merkezi’ni yüksek otomasyon ve bakım ücretleri ödemekten kurtarmıştır. Dünyaya bir armağan olan program dünya çapında inovasyon, mükemmellik ve kâr amacı gütmeyen yazılım alanlarında ödüller almıştır.

Bilgi Merkezi Koha kütüphane otomasyon yazılımına ara yüz olarak yine açık kaynak kodlu bir yazılım olan Vufind’ı kullanmaktadır. VuFind bilgi arama teknolojisinin son aşaması olan “Discovery Search” özellikleri taşır. VuFind kullanıcılara arama yapma ve geleneksel OPAC kaynaklarının ötesini taramaya imkân veren bir arama motorudur. Villanova Üniversitesi tarafından geliştirilen Vufind 1.0 sürümü Temmuz 2010’da kullanıma sunulmuştur. VuFind basit, google tarzı bir ara yüzle çalışır ve esnek anahtar kelime araması sunar. VuFind aynı zamanda kullanıcılarının ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap veren sistem öğelerini seçmelerine imkân veren modüler ve ayarlanabilir bir yazılımdır. Bilgi Merkezimiz tarafından Vufind 1.3 sürümü ile Koha entegrasyonu iyileştirilmiş ve Vufind 1.3 sürümü kullanılmaya başlanmıştır.

Türkiye’de ilklere imza atan Prof. Dr. Hasan Gürbüz Bilgi Merkezi kullanıcılarına daha iyi hizmet verebilmek için çalışmalarını sürdürmektedir. Tamamen açık kaynak kodlu ve ücretsiz yazılımlar kullanan Bilgi Merkezi kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması ile kurumuna, uygulama örnekleri yaptığı çalışmalar ile Türk kütüphaneciliğine önemli katkılar sağlamakta ve beğeni toplamaktadır.

Bilgi Merkezi Kataloğuna http://tara.sdu.edu.tr adresinden erişilebilir.

Kullanıcılarımız kitap süre uzatma ve ayırma işlemlerini http://opac.sdu.edu.tr adresinden kullanıcı adı ve şifre doğrulaması ile yapılabilir. (Not: Şifre için Ödünç Verme Birimi’nden yardım isteyiniz.)

1 yorum

1 Tarkan Dalay { 11.27.13 at 23:21 }

Çok güzel bir çalışma emeği geçen herkesi kutluyorum, darısı kütüphanedeki öğrencilerin kullandığı diğer bilgisayarın başına onlarda da Debian Fedora gibi sistemler kullanılırsa şahane olur 🙂

Yorumunuzu bırakın!